Bezlepkové potraviny jsou spásou pro všechny, kdo jsou alergičtí na lepek. Zároveň si na nich ale pochutnávají i lidé, kteří chtějí žít zdravěji, nebo jen rádi ochutnávají něco, co ještě nikdy nejedli.
- Michaela, redaktorka Heureka.cz
- Doba čtení: 4 minuty
Druhy bezlepkových potravin
Bezlepkové pečivo
Bezlepkové pečivo může být stejně chutné jako to klasické. Nejčastěji se vyrábí z pohankové nebo kukuřičné mouky.
Od běžného pečiva je někdy k nerozeznání
V podobě čerstvého chleba či sucharů
Dražší než klasické pečivo
Bezlepková kaše
Bezlepková kaše se vyrábí pro děti i naše nejmenší. Často je doplněna vitamíny a minerály, které prospívají našemu organismu.
S vitamíny a minerály
Pro děti i dospělé
Drahá
Bezlepkové sladkosti
Bezlepkové sladkosti mají podobu čokoládových bonbonů, oplatek i sušenek. Od běžných výrobků jsou z chuťového hlediska téměř k nerozeznání.
Relativně levné
Existují i bezlepkové tatranky a trubičky
Ne všechny jsou zdravé
Bezlepková mouka
Bezlepková mouka vám dobře poslouží při pečení dezertů i slaných koláčů.
Používá se především kokosová, rýžová, kukuřičná či pohanková
Dobrá konzistence těsta
Dražší
Zakoupit si ovšem můžete i bezlepkové knedlíky, čaje nebo sušené ovoce.
Mezi přirozeně bezlepkové potraviny patří například tvrdé sýry, maso, vnitřnosti, vejce, ovoce a zelenina, rýže, kukuřice, sója nebo rýžová mouka.
Podle čeho vybrat
Hmotnost
Když už přemýšlíte nad tím, jaké bezlepkové potraviny si pořídíte, zamyslete se rovnou nad jejich množstvím. Uděláte si zásoby na horší časy, nebo nakupujete raději skromněji? Vyberte si bezlepkové výrobky podle množství, tedy hmotnosti.
Složení
Bezlepkové varianty potravin samozřejmě mají složení takové, které odpovídá jejich označení. To znamená, že obsahují pouze suroviny, které jsou přirozeně bezlepkové. Velmi často se tak vyrábějí z kukuřice, rýže, pohanky, jáhel, kaštanů, amarantu nebo luštěnin, čočky, hrachu, fazolí, cizrny a sóji.
Nezapomínejte však na to, že bezlepkové sladkosti i další potraviny mohou obsahovat spoustu jednoduchých cukrů. Bezlepková potravina se proto automaticky nerovná zdravá potravina.
Jak poznáte alergii na lepek
Máte podezření, že jste intolerantní na lepek? V tom případě vám přinášíme seznam příznaků, které byste rozhodně neměli podcenit. Pokud se u vás některé z nich objevují, neváhejte vyhledat svého ošetřujícího lékaře, který vám sdělí následující postup. Celiakie se nejčastěji projevuje:
- Nadýmáním a bolestí břicha
- Nevolností a zvracením
- Zácpou
- Únavou a vyčerpáním
- Náhlým úbytkem hmotnosti
- Bolestí kloubů
- Depresemi a úzkostmi
Příznaky alergie se obvykle objevují téměř bezprostředně po konzumaci potravin obsahujících lepek, nejpozději do několika minut. Naopak celiakie je dlouhodobý proces a obvykle se toto chronické onemocnění projeví 3 až 6 měsíců po pravidelné konzumaci lepku.
Upečte si bezlepkový koláč
Máte rádi linecké těsto a cukroví? V tom případě si tento koláč zamilujete už při prvním soustu.
Co budete potřebovat?
- 180 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 200 g bezlepkové mouky, např. pohankové
- 1/2 lžičky soli
- 2 vejce
- 1 vanilkový lusk
Na drobenku:
- 4 lžíce másla
- 4 lžíce moučkového cukru
- 3 lžíce bezlepkové mouky
Na náplň:
- Čerstvé ovoce, nejlépe jahody, meruňky nebo borůvky
Postup přípravy:
- Ze všeho nejdříve si připravte těsto. Mouku prosejte a přidejte do ní cukr, sůl a vanilkový lusk. Promíchejte.
- Do mouky rozklepněte vejce a přidejte změklé máslo. Vypracujte hladké těsto a nechte ho v chladu 1 hodinu odležet.
- Ovoce si propláchněte a případně také očistěte. Větší ovoce pokrájejte na kousky.
- Ze změklého másla, cukru a mouky si vytvořte drobenku, nejlépe tak, že vše promnete mezi prsty.
- Těsto rozválejte na pomoučněné ploše a vystelte jím koláčovou nebo dortovou formu. Posypte ho 1/3 drobenky a vyskládejte na něj ovoce. To zasypte zbytkem drobenky.
- Troubu si předehřejte na 180 °C a pečte přibližně 30 minut.
Bezlepkové potraviny poznáte podle symbolu uvedeného na jejich obalu. Bílo-zelený symbol představuje přeškrtnutý klas. Nese-li výrobek tento znak, pak je vyroben v souladu s nezávislou neziskovou organizací zastřešující spolky celiaků po celé Evropě AOECS.
Příslušenství
Nejčastější otázky
Pokud nemáte vyloženě alergii na lepek, nebo nejste na lepek citlivější, pak nikoliv. Musí se však konzumovat v rozumném množství.
Samozřejmě existují, na trhu najdete nejrůznější příchutě bezlepkových zmrzlin, ovocné i smetanové.
Tato věta se používá u potravin, které mají snížené množství lepku. Obsahují tedy maximálně 100 mg lepku na 1 kg.